izdelek

Pranje sadja in zelenjave

priprava-hrane

Jedilna Soda bikarbona Solvay® je idealno sredstvo za temeljito pranje sadja in zelenjave. Za temeljito odstranjevanje umazanije, ostankov zemlje, voska, parazitov ali ostankov pesticidov s površine sadja in zelenjave zadostuje že žlica sode bikarbone, ki jo raztopimo v vodi.

Pri uporabi sode bikarbone za pranje sadja in zelenjave so pomembne tri stvari.

  • Prvič, učinkovitost sode bikarbone pri pranju sadja in zelenjave je znanstveno dokazana. V primerjavi s pranjem samo z vodo, dodatek sode bikarbone bistveno izboljša učinkovitost pranja.
  • Drugič, soda bikarbona je topna v vodi in je brez vonja in okusa. To pomeni, da s sadja in z zelenjave s končnim izpiranjem s čisto vodo z lahkoto odstranimo morebitne ostanke sode bikarbone. A, tudi če smo pri tem nekoliko površni, to ne vpliva na okus ali vonj sadja in zelenjave, saj je, kot že rečeno, soda bikarbona brez vonja in okusa.
  • In ne samo to, morebitna površnost pri končnem izpiranju tudi sicer ne vpliva na kvaliteto sadja in zelenjave, saj je jedilna Soda bikarbona Solvay® izdelek, ki je primeren za človeško prehrano.

Vse te izredne lastnosti sode bikarbone so prepričale tudi italijansko Ministrstvo za zdravje, ki za pranje svežega sadja in zelenjave priporoča prav uporabo sode bikarbone (povezava na spletno stran italijanskega Ministrstva za zdravje, besedilo je v italijanščini).

Nasveti:

Listnato zelenjavo in sadje z občutljivo lupino (npr. jagodičasto sadje) za 10 minut potopite v vodo, v kateri ste raztopili sodo bikarbono ter nato izperite pod tekočo vodo.

Za ne listnato zelenjavo ali sadje s tršo lupino (paradižniki in paprika ali jabolka, breskve, slive ipd.) pa lahko uporabite zmes treh delov sode bikarbone in enega dela vode, s katero z rokami zdrgnete površino sadja oz. zelenjave ter jih nato splahnete pod tekočo vodo.