izdelek

Prašne pršice in plesen

Prašne pršice (Dermatophagoides pteronyssinus) so razširjene po vseh naših domovih in predstavljajo enega glavnih vzrokov alergij. Ti mikroskopsko majhni paraziti se prehranjujejo predvsem z organskimi ostanki, kot so npr. luske, ki padajo s človeške kože. Zato ni presenetljivo, da se najraje zadržujejo in razmnožujejo tam, kjer z lahkoto najdejo obilico svoje najljubše hrane, v preprogah, foteljih, blazinah in sedežnih garniturah ter seveda v vzmetnicah in vzglavnikih.

Nedavne študije so pokazale, da soda bikarbona zavira razvoj teh parazitov in je zato uporabna za njihovo zatiranje. Ena od raziskav je tako pokazala, da posutje sode bikarbone po preprogi po eni uri delovanja zmanjša vsebnost prašnih pršic za 79 %, po dveh urah pa so bile prašne pršice praktično v celoti odstranjene! Sam postopek uporabe sode bikarbone je za povrh še sila preprost, saj po določenem času preprogo enostavno posesamo. Morebitna zrnca sode bikarbone, ki ostanejo med vlakni preproge pa delujejo preventivno in bodo preprečila oz. upočasnila povratek pršic. Raziskave so tudi pokazale, da povečanje odmerka sode bikarbone skrajša potrebni čas za dosego želenega rezultata in kar je še posebej pomembno, soda bikarbona ne le zmanjšuje število prašnih pršic, ampak občutno zmanjša tudi količino njihovih jajčec.

Podoben učinek ima tudi soda bikarbona, raztopljena v vodi. Tako je ena izmed raziskav pokazala na izjemen zaviralni učinek, ki ga ima soda bikarbona na razvoj prašnih pršic. V primerjavi s tkaninami, ki so jih namočili le v vodo, so pri tkaninah, ki so jih namočili v raztopino sode bikarbone in posušili, po 6 tednih izmerili tudi do 84 % nižjo vsebnost prašnih pršic. Za to občutno zmanjšanje se moramo zahvaliti delcem posušene (rekristalizirane) sode bikarbone, ki je ostala v vlaknih tkanine.

Prekomerna vlažnost nekaterih predelov naše hiše predstavlja plodna tla za razvoj plesni, ki je prav tako lahko vzrok številnih alergij. Soda bikarbona je učinkovita tudi pri zatiranju plesni, posebno pri plesnih iz rodu Aspergillus.

Nedavna odkritja o učinkovitosti sode bikarbone v boju proti pršicam in plesni so še toliko pomembnejša za vsakdanjo uporabo, saj je jedilna Soda bikarbona Solvay® povsem naravna mineralna snov, ki ne draži kože in ni strupena ne za človeka in ne za domače živali.

Nasvet:

Enakomerno posujte Sodo bikarbono Solvay® po površini (3 žlice (60 g) sode bikarbone za vsak kvadratni meter površine), pustite delovati 2 uri in nato posesajte s sesalcem.