Pogosta vprašanja

Ali je soda bikarbona dezinfekcijsko sredstvo? Ali je zato uporabna za pranje sadja in zelenjave?

Soda bikarbona ni dezinfekcijsko sredstvo, saj nima baktericidnega učinka. Povišana (alkalna) vrednosti pH, ki jo povzroča soda bikarbona, le učinkovito preprečuje razvoj mikroorganizmov.

Uporaba sode bikarbone za pranje sadja in zelenjave sloni na povišani vrednosti pH-ja, zaradi katere pride do oslabitve vezi med umazanijo in površino sadja ali zelenjave, kar olajša njihovo temeljito pranje. Pri tem pa je pomembno, da je Soda bikarbona Solvay® mineralen izdelek, primeren za človeško prehrano, ki je v vodi topen in na sadju ali zelenjavi ne pušča nikakršnih netopnih ostankov. Soda bikarbona Solvay® nam torej omogoča, da uživamo v čistem sadju in zelenjavi, ne da bi si pri tem morali pomagati z izdelki, ki sami po sebi niso namenjeni za prehrano ljudi.

Na spletu sem zasledila, da znana ameriška filmska igralka za pranje sadja in zelenjave uporablja zmes kisa in sode bikarbone. Ko sem v skodelico s kisom dodala sodo bikarbono je prišlo do burne reakcije, kis je dobesedno »zavrel«. Kaj se je zgodilo?

Kis vsebuje ocetno kislino, ki je hitro reagirala z alkalno sodo bikarbono. Pri tem se je v obliki drobnih mehurčkov sproščal plin ogljikov dioksid, kar je ustvarilo vtis, da je kis zavrel. Gre pravzaprav za šolski primer reakcije nevtralizacije kisline z bazo. Prav ta reakcija je osnova za uporabo sode bikarbone za vzhajanje testa.

Še beseda glede uporabe kisa in/ali sode bikarbone. Tako kis kot soda bikarbona sta znana kot učinkovito in okolju ter uporabniku prijazno čistilno sredstvo. A prav zaradi zgoraj opisane burne reakcije nevtralizacije priporočamo njuno ločeno uporabo. Z drugimi besedami, priporočamo uporabo samega kisa ali same sode bikarbone, saj je določeno vrsto umazanije lažje odstraniti s kislim čistilom (kis), druga pa zahteva uporabo alkalne (bazične) sode bikarbone. V konkretnem primeru pranja sadja in zelenjave priporočamo uporabo same sode bikarbone, saj se je uporaba jedilne sode bikarbone izkazala kot najbolj učinkovita, dodaten plus pa je še dejstvo, da je soda bikarbona brez vonja in okusa in tako ne vpliva na okus ali vonj opranega sadja in zelenjave.

Zakaj je soda bikarbona uspešna pri odstranjevanju neprijetnih vonjav?

Snovi, ki povzročajo neprijetne vonjave, so običajno kisle ali bazične. Ko sen nam npr. pokvari hrana, pogosto rečemo, da je »zakisala«, saj je zaradi delovanja mikroorganizmov dejansko postala kisla. Tudi neprijetne vonjave, ki se širijo iz pokvarjene hrane, so po svoji naravi kisle. Soda bikarbona zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti lahko reagira tako s kislimi, kot tudi z bazičnimi spojinami in jih nevtralizira. Za razliko od mnogih izdelkov na trgu, ki neprijetne vonjave le zakrijejo, soda bikarbona s povzročitelji neprijetnih vonjav reagira in jih tako trajno odstrani (nevtralizira).

Lahko soda bikarbona nadomesti detergent za pomivanje posode?

Soda bikarbona Solvay® ne nadomešča detergenta za pranje posode, lahko pa poveča njegovo učinkovitost. Je namreč bazična in kot taka poveča odbojnost med umazanijo in umazano površino ter tako olajša odstranjevanje umazanije.

Soda bikarbona je tudi nežno abrazivno sredstvo, ki olajša odstranjevanje trdovratne umazanije z naše posode, in sicer brez strahu, da bi tvegali nastanek prask.

Sodo bikarbono lahko dodamo tudi k našemu običajnemu detergentu za pomivalni stroj, saj bo dodatno mehčala vodo, odstranila pa bo tudi tudi vonjave po ostankih hrane.

Ali je res, da bo dodatek Sode bikarbone Solvay® naredil naše kuhano meso še mehkejše?

Res je. Pol žličke Sode bikarbone Solvay® na liter vode, v kateri kuhamo meso, zadostuje, da bo kuhano meso mehkejše.

Podobno velja tudi za kuhanje suhih stročnic, suhega sadja in nenazadnje tudi sveže zelenjave. Z dodatkom sode bikarbone boste bistveno skrajšali potreben čas kuhanja, prihranili energijo, kuhana hrana pa bo ohranila tudi barvo ter predvsem več hranilnih snovi.

Ali Soda bikarbona Solvay® lahko nadomesti kvas pri pripravi sladic in tort?

Soda bikarbona (ali pecilni prašek, katerega glavna sestavina je prav soda bikarbona) je sredstvo za vzhajanje testa, a njeno delovanje je povsem drugačno od kvasa. Soda bikarbona se ob stiku s kislo sestavino, ali ko je izpostavljena visoki temperaturi (nad 70°C) razgradi, pri čemer se sprošča plin ogljikov dioksid, ki botruje procesu vzhajanja.

Soda bikarbona se uporablja za vzhajanje testa v primerih, ko bi bil vonj po kvasu nezaželjen ter za vzhajanje testa, katerega struktura ni dovolj elastična, da bi majhne plinaste mehurčke lahko zadržala več kot le nekaj minut.

Kolikšen je rok uporabe Sode bikarbone Solvay®?

Soda bikarbona Solvay® je povsem stabilen izdelek. Če je shranjena v suhem prostoru, bo dolga leta obdržala nespremenjene vse svoje lastnosti.

Zakaj pa je potem na vsaki embalažni škatlici označen minimalen rok uporabe? Odgovor je v bistvu preprost. Soda bikarbona Solvay® je pakirana v kartonski embalaži, ki kot vsaka kartonska embalaža, ni povsem nepropustna za vlago. V primeru, da sodo bikarbono shranjujemo v vlažnem prostoru (npr. v kuhinji ali kopalnici), bo vlaga prodrla skozi embalažo in navlažila sodo bikarbono, ki se bo zato strdila (skepila). Zaradi tega predlagamo, da jo doma shranjujete v plastični ali stekleni, nepredušno zaprti posodi, kjer bodo njene lastnosti ostale nespremenjene še dolgo po tem, ko boste odprli originalno embalažo.

Zakaj soda bikarbona okrepi moč tekočih detergentov?

Bazično (alkalno) okolje poveča odbojnost med umazanijo in tekstilom, kar se navzven odraža kot povečan učinek pranja. Prav iz tega razloga je praškastim detergentom dodana (pralna) soda (natrijev karbonat), bližnja sorodnica sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat), ki prav tako kot soda bikarbona deluje alkalno.
Tekoči detergenti običajno ne vsebujejo alkalij, zaradi česar dodatek sode bikarbone poveča njihovo učinkovitost. Soda bikarbona ni agresivna in se lahko uporablja za pranje občutljivih tkanin, z izjemo volne in svile, ki sta občutljivi na alkalije.

Zakaj kristali sode bikarbone ne poškodujejo površin?

Za razliko od trdnih abrazivnih kristalov, ki jih najdemo v nekaterih čistilnih izdelkih, so kristali sode bikarbone vodotopni in zato ne dovolj trdni, da bi poškodovali površino.

Ali soda bikarbona Solvay® vsebuje aluminij? Sode bikarbone namreč ne uporabljam samo za čiščenje in pranje perila, ampak si iz nje delam tudi domači dezodorant. Prijateljica iz ZDA pa me je zadnjič opozorila, da moram za telo uporabljati samo takšno sodo bikarbono, ki ne vsebuje aluminija.

Kar se tiče aluminija ste lahko povsem brez skrbi, saj jedilna soda bikarbona Solvay® glede vsebnosti aluminija ustreza najstrožjim zahtevam, ki veljajo za sodo bikarbono namenjeno uporabi pri hemodializi (ti. »labeled as intended for use in hemodialysis«).

Kot zanimivost povejmo, da veljavni predpisi za jedilno sodo bikarbono sploh ne predpisujejo maksimalne dovoljene vsebnosti aluminija. Soda bikarbona se uporablja tudi v farmaciji in medicini, a predpisi (imenovani tudi farmakopeje) na tem področju prav tako ne omejujejo vsebnosti aluminija. Edina izjema je ameriška farmakopeja (USP), ki najvišjo dovoljeno vsebnost aluminija predpisuje v primeru ene od uporab sode bikarbone v farmaciji in medicini, in sicer za sodo bikarbono namenjeno uporabi pri hemodializi (»labeled as intended for use in hemodialysis«). Za to najzahtevnejšo uporabo se lahko uporablja le najčistejša soda bikarbona, ki vsebuje največ 2 ppm (2 milijoninki) aluminija.

Ker predpisi za jedilno sodo bikarbono ne predpisujejo največje dovoljene vsebnosti aluminija, proizvajalci jedilne sode bikarbone tudi niso zavezani k spremljanju vsebnosti le-tega v končnem proizvodu. Posledično mnogi proizvajalci tega ne počnejo. V Solvay-u® temu seveda ni tako, saj jedilno sodo bikarbono proizvajajo po istem postopku kot sodo bikarbono namenjeno za uporabo pri hemodializi in vsebnost aluminija redno analizirajo pri obeh. Na podlagi teh analiz lahko z gotovostjo trdimo, da jedilna soda bikarbona Solvay® glede vsebnosti aluminija ustreza najstrožjim zahtevam, ki veljajo za sodo bikarbono namenjeno uporabi pri hemodializi.

Ali je Soda bikarbona Solvay® testirana na živalih?

Soda bikarbona Solvay® je sicer namenjena prehrani ljudi in kot taka ne podleže prepovedi testiranja kozmetičnih izdelkov in njihovih sestavin na vretenčarjih, ki je v EU v veljavi za kozmetične izdelke od leta 2004, za njihove sestavine pa od leta 2009.

Solvay Chemicals International SA že od leta 2000 ni financiral ali sofinanciral poskusov s sodo bikarbono na vretenčarjh.